Børsen: Firedages arbejdsuge er reel lønstigning hos revisorfirma

32 timer om ugen til fuld løn. Punktum. Vil man arbejde mere, udløser det overtidsbetaling eller afspadsering. Det er den nye standard hos Aaen & Co. Firmaet har erkendt, at der breder sig et oprør mod stort arbejdspres i hele branchen.

Susanne Tholstrup, Børsen, Ledelse, 29. september 2022

Faktisk er en firedages arbejdsuge til fuld løn en overlevelsesstrategi i det nordsjællandske revisionsfirma Aaen & Co., der har 47 medarbejdere.

Sidste år modtog firmaet lige op til den travle regnskabssæson ni opsigelser, der kom drypvis hen over nogle måneder. Det fortæller partner Niels Borum Madsen.

“Vores tiltag er en reaktion på, at otte af de ni medarbejdere, vi mistede, forlod revisionsbranchen. Det er dét, der irriterer os. For så er det jo branchen og ikke vores lille firma, der har et problem,” konstaterer han.

Se artikel i Børsen
Foto er ikke det, som er bragt i avisen, da Aaen & Co. ikke har rettigheder til at benytte det.

De otte partnere i firmaet har gjort regnebrættet op: De risikerer at miste kunder eller at skulle sige nej til nye kunder, fordi medarbejderne arbejder færre timer.

Men foreløbig ser det scenarie ikke ud til at sejre, da det går fint med at tiltrække nye medarbejdere. Samtidig er firmaet firstmover i branchen, hvilket kan skabe interesse og inspiration også blandt kunderne, vurderer de.

Aaen & Co.’s tilbud, der træder i kraft 1. oktober, kommer som en appelsin i Nadja Hyldgaard Andersens turban. Hun er på barsel med sit første barn.

“Vi har talt om herhjemme, at en af os måtte gøre et eller andet, for at vi kunne få det til at passe ind med to karrierejob og mange timers arbejde. Nu kan jeg gå ned i tid uden at miste løn. Min mand arbejder i den offentlige sektor, og han ville gå mærkbart ned i løn, hvis han skulle gå ned i tid,” fortæller hun.

Nadja Hyldgaard Andersen er parat til at arbejde flere timer i den travle regnskabssæson, men hun værdsætter, at hun også har muligheden for at holde sig til de 32 timer, hvis hun føler behov for det.

Forskellige behov tilgodeses

Hendes kollega Kim Staudal Schiellerup, 30 år, er et andet sted i livet og vil gerne arbejde mere end 32 timer.

“Jeg læser til cand.merc.aud. som en del af jobbet, så det passer mig godt at arbejde på fuld tid for at få en ekstra læring ud af det. Men jeg er glad for, at jeg har mulighed for at gå ned i arbejdstid senere i min karriere. Ordningen er utrolig fleksibel. Jeg har kolleger, der har familie derhjemme, hvor ordningen passer dem rigtig godt.”

Hverken Kim Staudal Schiellerup eller Nadja Hyldgaard Andersen frygter, at ordningen vil skabe et A- og et B-hold i firmaet med de mest arbejdsivrige på A-holdet.

“Vi arbejder på kryds og tværs af hinanden – nogle på kontoret, andre ude hos kunderne, og nogle arbejder hjemme eller holder fri. Vi ser ikke, hvor meget den enkelte arbejder,” siger Nadja Hyldgaard Andersen.

Også partner Niels Borum Madsen fejer tanken om et A- og B-hold af bordet.

“Mange af dem, der siger ja til kun 32 timer, er virkelig rutinerede. De føler ikke, at de har behov for at løbe livet af sig. Det er især de unge, der gerne vil give den en skalle, da de er et sted livet, hvor de har tid til det. Men det er jo ikke dem, der er de fagligt stærkeste, da de stadig er under uddannelse. De fagligt stærke er dem, der er noget ældre og har fået børn,” siger han og føjer til:

“Vi partnere bliver hverken gladere eller rigere af, at nogen arbejder over, for de får overarbejdstillæg og betaling for det.”